Akupunktur

· Akupunktur
Authors

AkupunkturAkupunktur är en alternativ behandlingsform som behandlar patienter genom att applicera nålar på särskilda punkter på kroppen. De äldsta skriftliga bevisen för akupunktur finner man i Huangdi Neijing (även kallat Gula Kejsarens klassiker), skrivna runt 200 f. Kr. Under dess mångåriga utveckling har akupuntur delvis tagit en annan väg än den som återfinns i Kina idag. I många delar av världen utförs akupunktur inte på traditionella akupunkturpunkter, utan på punkter som ömmar och smärtar. Den här typen av behandling kallas “modern akupunktur”.

  Akupunktur har visat sig ha effekt på nästan alla typer av sjukdomstillstånd. Dess verkningsmekansim är mycket komplex, men i huvudsak verkar det genom meridiansystem i kroppen. Inuti kroppen finner man olika meridianer som motsvarar inre organ. Genom att stimulera olika meridianer frigörs organsystemens självläkande förmåga, vilket behandlar sjukdomstillståndet och kroppen återgår till full hälsa.

    Under två tusen år har akupunkturen utvecklats till många olika subtyper som:

    1. Normal akupunktur. Man använder normala nålar som varierar från 0.5 Cun till 3 Cun gjorda av en metall legering. Nålarna sätts i de traditionella punkterna som beskrivs i TCM klassikerna.

    2. Eld akupunktur. Man använder specifikt designade “eldnålar” på vissa punkter som inte nödvändigtvis finns nämnda i de klassiska texterna.

    3. Ciluo akupunktur. Man använder “Sanling nålar” på specifika punkter för att framkalla blödning.

    4. Sju-stjärne akupunktur. Man använder sju-stjärne plommon-bloms nålen genom att klicka på huden vid dermatologiska problem. Baseras på hud distributions-teorin (Pi Bu) inom TCM.

    5. Tryck akupunktur. Man använder små Qian nålar på huden och låter dem sitta i flera dagar. Appliceras vid kroniska problem som förstoppning, högt blodtryck, etc.

    6. Öron akupunktur. Man använder “tryck nålar” eller speciella örtfrön på öronen. En behandlingsform som ökar i popularitet. Det finns två olika inriktningar; den kinesiska skolan och den franska skolan.

    7. Andra mikro-akupunktur system som ögon-akupunktur, näs-akupunktur, hand -akupunktur, huvud-akupunktur, fot-akupunktur, abdominal-akupunktur.

    8. Novel akupunktur system som utvecklats de senare åren som till exempel Handled/ankel akupunktur, Dongs udda punkter, balans akupunktur, effektiva punkters akupunktur, Bagua akupunktur, etc.

     Akupunkturen är en både gammal och ung konst-art, förutom att vara ett medicinskt system. Den representerar en skönhet och filosofi som visar att människorna och naturen är ämnade att vara en helhet. Utan att tillföra något utifrån kan vi justera den osynliga energin så att vi kommer i takt med rytmen i den storslagna naturen.

Share
Keywords: akupunktur östermalm akupunktur östermalm