Taiju Quans ursprung och skolor

· Blogg
Authors

Taiji Quan, en uråldrig form av fysisk träning, har legat det kinesiska folket varmt om hjärtat i hundratals år. Det sägs att det skapades av den taoistiska prästen Zhang Shanfeng (1247-1459).Han skapade även Wudang, den mest välkända taoistiska läran i Kina.


Efter Zhang Shanfeng, författade Wang Zongyue, en känd Kungfumästare i Ming-dynastin, en bok som hette “Taijiprinciperna”. Denna bok gjorde att Taiji Quan kunde spridas bland vanliga människor. Men eftersom Taiji Quan innehöll så många komplexa filosofiska resonemang, var det oundvikligt att olika tolkningar och skolor uppstod. De mest kända skolorna är:

    Chen-skolan. Den äldre varianten skapades av Chen Wangting, men endast “Tretton former” och “Paochui” fördes vidare. Den nyare varianten, skapad av Chen Changxing, är mycket lik det ursprungliga innehållet, och fokuserar på stretchrörelser med låg tyngdpunkt, men har utelämnat en del explosiva styrkerörelser och intensiva stamprörelser, och därmed gjort den stadigare och mjukare. Denna nya form av Chen är den mest framgångsrika i Kina.

    Yang-skolan. Skapades av Yang Fukui (Luchan). Yang var en av Chen Changxings elever. Som ung man lärde han sig den traditionella Chen-stilen från Chen Changxing. På 1850-talet, när han var Kungfumästare i Beijing, ändrade han några av de traditionella rörelsern och skapade sin egen variant. Denna stil blev senare känd som “Yang-stilen”.

    Wu-skolan. Skapades av Wu Quanyou och hans son Wu Jianquan. Wu Quanyou gick i lära hos Yang Fukui. Han utvecklade Yang-skolan vidare, och denna nya variant kännetecknas främst av en naturlig och återhållsam hållning, lätta, välavvägda rörelser och mjuka rörelsemönster.

    Hao-skolan. Skapades av Wu Yuxiang. Även han var en av Yang Fukuis studenter, men han läde sig även Chen-stilen i Chenjiagou och Wu-stilen av Wu Quanyou.  Stilen definierades slutligen av hans student Hao Weizheng, efter vem den alltså blev uppkallad.

    Sun-skolan. Skapades av Sun Lutang. Sun var en mycket välkänd Kungfumästare. Som ung lärde han sig Xingyi, Baigua och Hao-stil Taiji Quan. Senare kombinerade han sina lärdomar och skapade Sun-stilen av Taiji Quan. Denna stil karakteriseras främst av enkla, stretchbaserade rörelser.

    Olika skolor har olika egenskaper och kännetecken, men de utgår alla från tanken om att “kontrollera rörelse genom stillhet”, “långsamt men kvickt” och “andetag, själ och kropp i helhet”.  Allt efter den uråldriga teorin om Yin och Yang.

Share
Keywords: akupunktur östermalm akupunktur östermalm