Vad är matterapi

· Blogg
Authors

Kinesisk matterapi (simplified Chinese: 食疗; traditional Chinese: 食療; pinyin: Shí Liáo) är en metod som använder helande, naturliga födoämnen istället för mediciner.
    Kinesisk matterapi är en gren av den traditionella kinesiska medicinen även kallad kinesisk nutritionsterapi. Den är särskilt populär hos den kantonesiska befolkningen som uppskattar sina långkok och soppor. En av de mest välkända rätterna är en rissoppa som har många namn, däribland congee och jook. Detta är en traditionell frukostätt för asiater över hela världen. Congeerecept varierar i det oändliga, beroende på smak och önskad hälsoeffekt.


    Kinesisk matterapi kan dateras så lång bak i tiden som 2000BC, men den är inte ordentligt dokumenterad förrän 500BC. Gule kejsarens inre klassiker även kallad Huangdi Neijing, som skrevs runt 300 f. Kr., var tongivande när det kom till att definiera kinesisk matterapi. Den klassifierade mat i fyra födogrupper, fem smaker, och efter deras egenskaper och natur.

    Även inom matlagningen används idéerna om Yin och Yang. Yang-mat tros öka kroppstemperaturen (alltså öka metabolismen) och Yin-mat tros ha motsatt effekt. Generellt sett kan man säga att Yang-mat ofta är energitätare, särskilt från fetter, medan Yin-mat tenderar att ha högre vatteninnehåll. Det kinesiska idealet är att äta båda typer av mat för att bibehålla kroppens balans. En person som äter för mycket Yang-mat kan drabbas av acne eller dålig andedräkt, medan någon som äter för mycket Yin-mat kan bli uttröttad och oföretagsam.

    Yin-Yang-typen hos varje individ avgör hur känslig man är för matens olika effekter. En neutral person har generellt god hälsa och reagerar endast kraftigt vid överkonsumtion av vissa födoämnen. En Yang-person kan vanligtvis äta alla typer av Yin-mat utan negativa effekter, men kan lätt drabbas av näsblod av att äta en liten mängd Yang-mat. En Yin-person är vanligtvis ofta sjukdomsdrabbad och reagerar på antingen Yin- eller Yang-mat. Att ge en Yin-person hälsan åter kräver närande och stärkande mat.


Share
Keywords: akupunktur östermalm akupunktur östermalm