Sjukdoms “rots” orienterad behandling

· Others
Authors

Varför behöver vi en “rot” orienterad behandling? Livet är som ett träd, om roten ruttnar så kan inte grenarna och löven överleva.

    TCM diagnoser är baserade på utforskning och förklaring av “sjukdomens rot”, som exempelvis en ”Yin brist”, eller ”störd harmoni mellan lever och mjälte”. Det är verkligen svårt att förstå och kan verka irrelevant med tanke på symptomen. När vi ställer diagnosen “Brist i njurens Yin” när en patient lider av sömnlöshet, så kommer han att bli förvånad och misstänksam: vad har det att göra med min sömn? Men när vi förklarar relationen mellan de fem organen, så förstår han att “sjukdomens rot” ligger där!

    Varför behöver vi en ”sjukdoms-rots” orienterad behandling? Låt oss använda oss av en metafor; när det uppstår ett problem i roten, så kan det inverka på grenarna eller på bladen…hur vet vi inte exakt, men problemet är fortfarande det samma. Om vi enbart fixar grenen eller bladen, så kommer inte rotproblemet att ändras alls. Liksom problemet med “grenarna” kan variera, så kan patienten med brist i njurens Yin ha störd sömn idag, torr mun imorgon, nattsvettning i övermorgon….. ska vi använda oss av något som bara behandlar dessa symptom? Givetvis inte. Det är därför vi behöver en behandling som är “rot” orienterad. I den Gule Kejsarens klassiker finns ett berömt citat som lyder “varje behandling måste göras i överensstämmelse med sjukdomsroten”.

    TCM diagnosen  är högst abstrakt men pekar vanligtvis mot “sjukdoms-roten”, så oroa dig inte om du inte riktigt förstår “Yin Yang”, “de fem elementen” och så vidare. Det enda du måste göra är att fråga varför – varför är “roten” relaterad till mina symptom? En ansvarfull och erfaren TCM doktor kan förklara på ett vettigt och enkelt sätt.

    Den viktigaste egenskapen hos TCM är att behandlingen alltid baseras på diagnosen. Diagnosen måste ställas innan behandlingen – även för samma problem inför varje behandlingstillfälle.  Därför kan man säga att TCM har högst individuella behandlingar.

Share
Keywords: akupunktur östermalm akupunktur östermalm