Hitta rätt doktor först!

· Others
Authors

 

Att hitta en bra läkare är det första och viktigaste steget för att få tillfredsställande resultat. Det är speciellt viktigt för TCM behandlingar.

    Det är inte som i modern medicin där allt har en internationell standard – en standard för diagnos, en standard för behandling. TCM är högst individuell, varje diagnos och behandling baseras på terapeutens erfarenhet. En erfaren TCM läkare kan bota patienten med nålar, men en okvalificerad utövare kan skada patienten med likadana nålar.  Därför är det viktigt att komma ihåg att först och främst hitta en bra läkare.

    Hur kan vi avgöra om en läkare är bra eller inte? Redan under Tang dynastyin, skrev den berömde TCM läkaren Sun Simiao i sin berömda bok Qian Jin Fang; “en bra läkare ska inte ha begär efter pengar; han ska behandla alla på samma sätt; oavsett om de är fattiga eller rika, smarta eller klumpiga, så ska han alltid ha en ödmjuk och respektfull attityd till alla…”  Detta är en läkares viktigaste dygder. Genom detta kan vi själva lätt avgöra hur läkaren är.

    Å andra sidan har vi läkarens erfarenhet. Ta reda på läkarens utbildning, praktik och erfarenhet helst innan du besöker honom/henne. En del terapeuter kan överdriva när de talar om sin erfarenhet, så du måste ha kunskap själv. Innan du besöker läkaren så bör du läsa om TCM, och under konsultationen ska du fråga TCM frågor. Om terapeuten undviker dessa frågor, eller svarar på fel sätt, och kanske vet mindre än du gör; är han/hon då verkligen den du söker?  Ställ fler frågor – en bra TCM läkare svarar alltid på frågor eftersom han vet att ett bra samtal är bra för den fortsatta behandlingen. Ett aktivt deltagande från din sida är basen för ett bra resultat, eller hur?

Share
Keywords: akupunktur östermalm akupunktur östermalm