Örternas “Fem smaker”

· Blogg, Others
Authors

De så kallade “fem smakerna” i kinesisk medicin används för att beskriva örternas egenskaper. De fem smakerna är stark, söt, sur, bitter och salt och de relateras till lunga, mjälte, lever, hjärta och njure. (Se tabellen nedan).

    En ört kan ha mer än en smak. Exempelvis ginseng, på vänstra bilden, som är mycket populär för sin stärkande behandling, har en blandad smak av söt och bitter. Enligt tabellen nedan, ser vi att den bör ha en stärkande funktion på mjälte och hjärta, – och det har den! Denfungerar bra för att “få igång aptiten” och “öka intelligensen”- kanske är den så omtyckt på grund av det.

Fem smakerStarkSötSurBitterSalt
Fem organLungaMjälteLeverHjärtaNjure
Fem vävnaderHudMusklerSenorVenerBen
Fem känselorganNäsaMunÖgonTungaÖron

    “Distribution i meridianen” är ett väldigt viktigt begrepp i kinesisk ört vetenskap. Med det menar man vilken meridian som örten man intagitkommer att påverka. I tabellen ovan, kan vi se att starka örter vanligtvis påverkar lungan, därför använder de som är förkylda eller har bronkitisgärna stark ingefära i soppan för att kurera sig. I tabellen kan du läsa av de andra smakerna och deras inverkan på meridianerna.

    Har du ett organ problem kan du alltså lätt räkna ut vilka örter och vilken mat som har just den speciella smak som stärker organet. Men man måste tänka på att en smak som påverkar en meridian inte nödvändigtvis alltid är bra för organet. Det beror på vilken funktion örten eller ämnet har. Exempelvis, Shan Yao (kinesisk sötpotatis) och godis är båda söta. Men det finns en viktig skillnad; Shan Yao används för att behandla diabetes, men godis däremot bör undvikas av diabetiker. Dessa två söta saker har alltså helt olika inverkan på kroppen. När man beskriver en ört, så är smak bara första steget, örten haräven sina speciellakaraktärsdrag, sinegenfunktion och inverkan på kroppen och sitt eget samspel med andra örter, etc. Men, med det enkla schemat ovan kan man på ett lätt sätt få veta vilken mat som kan vara välgörande för en specifik kroppskonstitution.Feeling Good

Share
Keywords: akupunktur östermalm akupunktur östermalm