De fyra Xiang

· Others
Authors

De fyra Xiang är osynliga men finns med överallt i den kinesiska medicinska världen. “Xiang” är abstrakt, och kan förstås som en bild eller ett intryck av någonting.

    Hela kosmos är som en stor elefant, och vi är som blinda.  Alla kan se någon del av kosmos men ingen kan se hela alltet.  Hur beskriver vi då “elefanten”? Vi kommer givetvis att säga till exempel “örat är som en fläktande solfjäder” “benet är som en påle”, osv, men är det helhetsbilden?

    Vi måste hitta något standardiserat, en gemensam nämnare, som kan accepteras av alla. Det är den ursprungliga betydelsen av “Xiang”. Det betyder alltså en gemensam bild som alla kan förstå och acceptera.

    Under antiken, använde människorna vanligtvis begreppet “Xiang” när de ville beskriva något ogripbart, som sprickor i ben (som visade tur eller otur) eller stjärnornas inflytande.  Inom kinesisk medicin, kopplades begreppet i huvudsak till årstider, väderstreck och olika stadier i livet. De så kallade “fyra Xiang” se vi i tabellen nedan.  Längre fram kommer vi att prata mera om de olika “Xiang”, som “organ Xiang” (Zang Xiang, “脏象” eller “藏象”), “Yi Xiang”.

ÅrstidVårSommarHöstVinter
VäderstreckÖsterSöderVästerNorr
UtvecklingNeoformativUngdomVuxenÅlderdom

    I tabellen kan du se att “Xiang” används ofta för att beskriva tid och väderstreck, som en sorts “linjal” som mäter dimensionerna på hela kosmos. De fyra Xiang är inte absoluta, som ”meter” eller ”mil” som används för att bestämma avstånd, men de ger oss ett enhetligt begrepp för att mäta tid och väderstreck vilket är viktigt inom kinesisk medicin, speciellt för epidemiologiska studier. Inom kinesisk medicin kallas epidemiologi för de “fem Yun och sex Qi”, och baseras på den antika modellen av kosmos. Vi ska tala mer om det längre fram.

    Först ska vi se på ett exempel. Våren 1988 var ett så kallat “trä” år och “trä” årstid i den kinesiska almanackan. I Shanghai (i östra delen av Kina, en så kallad “trä” plats) bröt det ut en pandemi av hepatit A; omkring 300,000 personer blev smittade efter att ha ätit en speciell sorts mussla. Både den speciella tiden och den speciella platsen överlappade varandra som första “Xiang”, och människornas fick inre reaktioner på det. Lever hör också till “trä”, så en pandemi av hepatit bröt ut. Det här kan tyckas vara “skrock”, men om vi översätter det till modernt språk, så talar vi här egentligen om spridningen av en sjukdom enligt tid, plats och person (de tre grundläggande komponenterna i modern epidemiologi) och då ser vi att det inte är en så tokig modell.

Share
Keywords: akupunktur östermalm akupunktur östermalm