Att förebygga är viktigare än att behandla

· Others
Authors

Det här är ingen nyhet, men något som ofta glöms bort. Därför poängterar vi det här igen.

    När en sjukdom väl har nått ett långt framskridet tillstånd så är det svårt för läkaren att behandla det med enkla metoder.  När vi har en tumör med metastaser framför oss kan vi bara ge palliativ vård, ingenting annat?

    I den antika legenden, Bian Que, står det skrivet att en berömd TCM läkare en gång sa, apropå sina skickligt ställda diagnoser, “bland oss tre bröder, så är jag inte bäst på att behandla, utan det är min äldre bror”. Kejsaren frågade då varför och Bian Que svarade, “min äldre bror kan upptäcka sjukdomen innan den brutit ut och kan bota den innan den visar sig. Men han är inte berömd eftersom folk inte kallar det för “behandling”. Jag, däremot, måste ofta använda många örter och nålar för att bota de stora problem som människor har, därför tror de att jag är mycket skicklig”.

    Varför väntar vi att göra något tills en sjukdom blir obotlig? Det bästa vore om man gjorde förebyggande behandling innan “sjukdomen” brutit ut. Men vad är då sjukdom? Den frågan förbryllar många människor. Sedan 1946, har vi en klar definition av ”hälsa” från World Health Organization (WHO): ”Hälsa är ett tillstånd av ett totalt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte bara frånvaron av sjukdom och funktionshinder”. Vi kan förstå av den här definitionen att sjukdom inte är motsatsen till hälsa, utan att mellan hälsa och sjukdom finns det en “grå zon” som vi kallar sub-hälsa. Den definieras av modern medicin baserat på lab-tester. Det här rör 95 % av alla människor enligt statistiken. Till exempel, de normala gränsvärdena av vita blodceller (WBC) är 4,000–10,000. Betyder det att människor som har WBC värden inom dessa ramar är friska och de som är utanför dessa värden är sjuka? Givetvis inte.  Om du bara förlitar dig på lab tester så missar du chansen att ställa en “individualiserad diagnos”. Vissa störningar kan inte upptäckas med lab-test, men personen känner sig sjuk. Personens symptom visar klart att han/hon är sjuk. Hostan är en skyddande funktion vid bronkit, men de flesta bronkiter upptäcks inte med röntgen.  Våra lab-tester är inte perfekta. Vi behöver andra sätt.

    TCM är en naturlig metod med vilken vi kan förstå kroppens reaktioner, symptom och tecken innan något kan upptäckas i laboratoriet. En erfaren läkare kan upptäcka och förstå dessa små förändringar och dra rätt slutsatser. Jag minns ett väldigt typiskt fall: när jag var i Kina kom det en dag en patient för puls-diagnos. Jag kände att hans lung-puls var väldigt svag och gav honom rådet att ta hand om sina lungor. Han skrattade eftersom han trodde han var frisk. Två år senare kom han tillbaka och var ledsen för han hade blivit diagnosticerad med lungcancer!

    Hur ska vi då förhindra att sjukdomar bryter ut? TCM visar oss flera sätt, som Qigong, Taichi Chuan, mat-terapi, etc. Om du redan har några besvär kan du få hjälp av akupunktur, örter och så vidare. Man kan lätt vända lindriga förändringar eftersom det går att rätta till obalansen genom att stimulera kroppens självläkande förmåga. Detta sätt att arbeta är helt annorlunda än den moderna medicinens som är “anti-”, eller dödar allting, inklusive våra normala celler.

    Den här principen finns överallt: när vi ser små förändringar så vet vi att stora är på gång, detta är vishet, och vi ska komma ihåg att göra små förändringar i rätt riktning.

Share
Keywords: akupunktur östermalm akupunktur östermalm