Astma

· Sjukdomar
Authors

Traditionell Kinesisk Medicins syn på astma

Inom Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) ser man på astma som några olika, högst individuella varianter. I den mest antika litteraturen, “Recept för de 52 Sjukdomarna”, står det skrivet att astma framkallas av kall väderlek. Texten visar att människan kände till och led av den här sjukdomen redan tidigt i historien.

Till skillnad från den västerländska medicinen, så ser TCM på astma baserat på organ systemet. Beroende på vilka organ som är involverade, klassificerar vi astman som typ ett; från lungan, typ två; från mjälten och typ tre; från njuren. Beroende på astmans egenskaper så klassificerar vi den som tomhets-astma eller fullhets-astma.

Orsak och patogenes

Den huvudsakliga orsaken till astma är att det finns “en lömsk närvaro av slem och kvarhållen vätska”. När det tillkommer någon annan faktor som onormalt väder, felaktig diet, känslomässig stimulering eller trötthet, så kan de lömska patologiska faktorerna trigga astman att bryta ut.

Vi antar att kroppen attackeras av vind och kyla, hetta, pollen, rök eller onormala lukter.Detta gör att lungans Qi flöde blockeras och kroppsvätskan inte kan flöda normalt, utan samlas i lungan och utvecklarslem och kvarhållande av vätska, som i sin tur blockerar luftvägarna och framkallar astma.

En annan orsak är en felaktig diet. Om patienten äter olämpliga saker som rå och kall mat,fisk och skaldjur som han inte tål,så leder det till en störd funktion i mjälten och det kan också framkalla slem och kvarhållande av vätska inombords. När dessa patologiska faktorer pressas upp och blockerar luftvägen, så resulterar det i astma.

Vidare kan en lång tids sjukdom och en svag kroppskonstitution, för mycket arbete, stress, etc. också framkalla astma.

Syndrom mönster

  • Fullhets typ:

1) Kall kvarhållen vätska i lungan. Svårt att andas, gurglande ljud med sputum, hosta med lite vitt sputum, en kall känsla utan svettningar, kladdigvit beläggning på tungan, spänd flytande puls.

2) Slem och hetta i lungan. Pustar tungt, rött ansikte, feber med svettning, gult tjockt sputum som är svårt att hosta upp, torr mun, lättirriterad, bröstsmärta, fet gul beläggning på tungan, snabb puls.

  • Tomhetstyp:

Grått ansikte, svettig, andnöd, trött och har en låg röst, täppt näsa, ljust färgad beläggning på tungan, svag puls.

Prognos

Med rätt behandling kan astmanförhoppningsviskontrolleras helt efter en till fem behandlingsomgångar.

Akupunktur mot astma

Beroende på om vi har att göra med en fullhets typ eller tomhets typ, så väljer vi olika akupunkturpunkter och behandlingsmetoder.

1. Fullhets typ

1.1 Kall kvarhållen vätska i lungan: Lieque, Chezhe, Fengmen, Feishu. I receptet finns punkterna Lieque och Chezhe som används för att föra ner lungans Qi (eftersom det normalt sett är hur lungansQi ska röra sig).Feishu och Fengmen används för att skingra den kalla kvarhållna vätskan. Om patienten lider mycket av kyla, kan vi även välja Hegu för att framkalla svettning; då kommer den onda, patogena Qin att komma ut med svettningen.

1.2 Slem och hetta i lungan: Hegu, Dazhui, Fenglong, Tanzhong, Zhongfu, Kongzui. I receptet finns punkterna Hegu och Dazhui som används för att skingra hettan.Zhongfu och Kongzui används för att föra ner lungans Qi, Fenglong har en slemlösandeeffekt, och Tanzhong aktiverar Qi flödet.

2. Tomhetstypen

Dingchuan, Gaohuang, Feishu, Taiyuan. I det här receptet används Dingchuan eftersom det är en välkänd punkt för att lindra astma symptom. Gaohuang används för att nära det ursprungliga Qi. Taiyuan är jord punkten på handens lung Taiyin, och den stimulerar jorden för att generera metall (lungan).

Örter och övriga sätt att behandla astma

1. Akupunkt plåster 

Speciella ört komponent plåster som fästs på utvalda punkter på ryggen. Den här metoden används vanligen tre dagar under sommaren (enligt den kinesiska kalendern, första Fu, andra Fu och tredje Fu) varje år. Det här kallas “vinter sjukdom som behandlas på sommaren”metoden.Fungerar speciellt bra för små barn och för ungdomar.

2. Örter

Örtbehandlingens recept baseras helt på den individuella diagnosen. Till exempel, om patienten har kall kvarhållen vätska inombords, så används örter som värmer upp Yang Qi, tar bort kvarhållen vätska samt rättar till mjälten och lungfunktionen.

Ett ört recept består vanligen av 10 till 12 örter.

Örter kan användas på två sätt; antingen kokas de hela och man dricker avkoket, eller så gör man pulver av örterna och tillverkar tepåsar; vilket ju är enklare för patienten.

3. Auriculo-terapi

Fungerar också bra för att kontrollera astma. Punkter som ofta används är Jiaowozhong, Shengmeng, Lunga, Njure, Mjälte, Duipingjian, etc. Det är värt att nämna att auriculo-terapi är speciellt lämpat för nålrädda. Det är säkert, smärtfritt och passar alla åldrar.
    Akupunktur och auriculo-terapi grundas på olika teorier och mekanismer. Akupunktur fungerar genom att stimulerar meridiansystemet till att balansera, rätta till organsystemet. Auriculo-terapi däremot är ett reflex system. En kombination av båda kan ibland göra behandlingen starkare och snabbare.

4. Moxibution

Ett bekvämt och effektivt sätt att behandla på. Små moxa-pelare placeras på utvalda rygg-punkter, och tänds på. Medan de brinnertränger värmen ner till de djupare vävnaderna.

5. Koppning

Vanligtvis gör man först akupunktur, sedan använder man koppar ovanpå nålpunkterna.

Share

Pages: 1 2

Keywords: akupunktur östermalm akupunktur östermalm